Acest capitol al Raportului anual al SAR – 2017 analizează modul în care au fost alocate fondurile europene în perioada 2007-2013 către universitățile de stat. De interes aici este ce impact a avut distribuția acestor fonduri, în paralel cu alocările de la bugetul de stat. Evaluăm rolul implementării proiectelor structurale în sistemul de învățământ superior românesc, în special în raport cu obiectivele asumate de acestea. Urmărim domeniile în care investițiile au fost cele mai mari: resurselor umane și cercetare. Programele operaționale principale în cadrul cărora universitățile de stat au putut fi beneficiare și/sau partenere analizate aici au fost: Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) și Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE)
Programele europene au adus învățământului superior un surplus de aprox. 1,161 mil euro, fonduri investite pentru îmbunătățirea studiilor doctorale și creșterea participării, creșterea relevanței educației pentru piața muncii și societate, dotarea laboratoarelor de cercetare, promovarea e-learning etc. În același timp, statul a investit în învățământul superior în perioada de analiză 2007-2013, aprox. 4,184 mil euro reprezentând atât finanțarea de bază de aprox. 2,811 mil euro a universităților de stat cât și alte categorii de fonduri investite (ex: fonduri pentru bursele studenților, subvenții de transport, cazare și masă, investiții, reparații capitale, spații învățământ, dotări laboratoare, etc.)
Mai multe detalii pe http://www.romaniacurata.ro/fondurile-europene-in-invatamantul-superior-dezvoltarea-resurselor-umane-si-a-activitatilor-de-cercetare-i/