Agentia Spatiala Europeana - ESA si Agentia Spatiala Romana - ROSA invita cadrele didactice din institutia dumneavoastra sa informeze studentii cu privire la oportunitatea scolii de vara Alpbach organizata in Austria intre 12 si 21 iulie 2016. Anul acesta, cursurile se vor axa pe observatii satelitare ale ciclului apei in natura.

Timp de 10 zile, participantii vor asista la cursuri stimulante ce vor acoperi diverse aspecte ale stiintei si tehnologiei spatiale si vor lucra intensiv pentru a schita detaliile unei misiuni spatiale sub supravegherea unor experti cunoscuti ai stiintei si ingineriei din domeniul spatial. Scopul scolii de vara este de a incuraja utilizarea practica a cunostintelor acumulate la cursuri, de a dezvolta abilitati organizationale si de lucru in echipa si de a incuraja creativitatea. Echipele vor incerca sa elaboreze cel mai bun proiect si vor fi evaluate de un juriu independent de experti.

Studentii vor fi impartiti in patru echipe: fiecare echipa va planui o misiune spatiala al carei scop va fi imbunatatirea observatiilor asupra elementelor critice din ciclul apei in natura pentru a acoperi lacunele prezente si a obtine o reprezentare mai fidela a ciclului apei in modelele virtuale ale Pamantului.

Studentii vor elabora obiectivele stiintifice ale misiunilor si vor oferi o schita preliminara completa a unei nave spatiale, a instrumentelor stiintifice si a operatiunilor care vor fi necesare pentru atingerea acelor obiective.

in ultima zi a scolii de vara, fiecare echipa va prezenta un scurt studiu al misiunii unui juriu de experti, celorlalte echipe si profesorilor.

Numarul participantilor este limitat la 60 de studenti si absolventi in domeniul stiintei si al ingineriei din tarile membre si colaboratoare ale Agentiei Spatiale Europene (ESA)

Studentii selectati pentru scoala de vara vor fi expusi unor provocari intalnite frecvent de oamenii de stiinta, precum ziua de lucru de 20 de ore (inaintea predarii propunerilor) si nevoia de a folosi pe loc cunostinte si tehnici la care au fost expusi pentru prima data foarte recent. De asemenea, vor trebui sa infrunte dificultatea de a constitui si a mentine o echipa internationala si multidisciplinara, ai carei membri sunt atat oameni de stiinta, cat si ingineri. Vor trebui sa gaseasca un echilibru intre obiectivele stiintifice si constrangerile realistice ale proiectarii misiunii, a navei spatiale si costul misiunii. Schitele propuse de studenti ar putea fi alese de ESA pentru un studiu aprofundat.

Inscrierile se pot face pana pe data de 31 martie 2016.

Pentru mai multe informatii vizitati site-ul oficial Alpbach Summer Schoolhttp://www.summerschoolalpbach.at/